Ahad, Ogos 30, 2009

Tanggal 31, Bulan 8, '57

Hari mulia negaraku merdeka. Merdeka, merdeka, tetaplah merdeka, ia pasti menjadi sejarah…

Ulang tahun kemerdekaan kali yang ke-52 akan tiba. Ini bukan bermaksud pengistiharan kemerdekaan negara akan berlaku pada hari terakhir bulan Ogos setiap tahun. Ianya telah pun diistiharkan oleh YM Tunku dan digelar "Bapa Kemerdekaan" pada tahun 1957.

Ulang tahun kemerdekaan dirayakan pada 16 Ogos ~ 16 September, bagi mengingati sejarah dan perjuangan. Selain itu peningkatan pengisian akan disusun serta digerakkan mengikut peraturan dan peredaran masa bagi menjamin kesejahteraan. Pergerakan yang bercanggah akan menyulitan usaha untuk mengekalkan kemerdekaan yang telah dianugerah. Mereka adalah pengkhianat agama, bangsa dan negara.

Ada juga yang melontarkan pendapat bahawa, kemerdekaan akan datang pada tiap tahun. Bagi yang petah berpidatu, berceramahlah ia ke serata pelusuk. Bagi yang mahir berkarya, terpaparlah berbagai hasil karyanya. Mereka ini tetap akan memberi hujah-hujah dengan pelbagai kaedah selagi berupaya berbuat demikian.

Kemerdekaan juga telah ditafsirkan dengan pelbagai maksud, misalnya merdekalah hamba apabila ditebus atau dibebaskan oleh tuannya, bukan melarikan diri. Merdekakan minda yang telah dibelenggu dengan fahaman. Merdekanya jiwa yang sebelum ini terkurung disangkar. Merdeka bermaksud bebas...

Hakikatnya kemerdekaan hanya sekali, tak akan berlaku lagi. Jika masih inginkan pengistiharan kemerdekaan, kita perlu dibelenggu, dikurung atau dijajah semula. Ianya masih boleh berlaku dengan kaedah moden. Jika tidak, mana mungkin boleh memerdekakannya. Persoalannya perlukah dimerdekakan berulang kali?

Untuk itu sama-samalah kita memelihara dan menghargai apa yang telah dianugerahkan. Memahami erti serta mematuhi, bukan hanya berusaha mencari tanggal keramat bagi berhimpun serta melaungkan kalimat MERDEKA, MERDEKA, MERDEKA…!!

Tiada ulasan: